Sep 29, 2010

My 1st ever Triffle

seperti biasa, ofifice yang sangat membosankan..
Today's office wear..
sempoi sket.. =P

Photobucket



semalam balik keje awal..pukul3 lebih bos dah bagi balik..pastu makan kat Saba' Restaurant dengan Sabrina and Mamat..then kitorang pegi Alamanda beli barang untuk buat Triffle.. So, Bahan-bahan dan hasilnya.. teng teng teng.. =P

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Bahan-bahannya:

Beli swiss roll (Kak Zana suka beli dari kedai Kings..tak kiralah rasa pandan ke apa)
1 tin fruit coktail (brand ligo ke..macam2 ada)
Kristal Jelly (belilah perasa apa pun...Kak Zana mesti cari brand ni..cuba Nona..susah menjadi)
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad
Nestle Yogurt (pengganti whipping cream)

Cara-caranya:

Layer 1: Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal..susunkan dalam acuan. Tuangkan air fruit coktail...keatas swiss roll..sehingga lembab (basah). Ketepikan dulu..bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Layer 2: 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula..dimasak atas api. (sambil masak tu..bancuk 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 gelas air). Bila susu dan mendidih..kecilkan sedikit api..masukkan bancuhan tepung kastad..kacau..hingga bancuhan susu tadi menjadi likat. Tuang ke atas layer 1 tadi.

Layer 3: Buahan koktail tadi ditabur ke atas layer 2 (kastad). Ketepikan sekejap, sementara tu bolehlah sediakan layer jelly.

Layer 4: Masak air panas...sukat air panas mengikut arahan kotak jelly..bancuhkan jelly tersebut dengan air panas yang disukat, tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair)..baru tuang ke atas lapisan ke 3 (buah-buahan).

Layer 5: Bila jelly dah beku..sapukan Nestle Yogurt ke atasnya..kalau nak cantik lagi..taburkanlah buah strawberry atau peach keatasnya.



SElamat Mencuba =))



No comments:

Post a Comment